Trápí Vás bolesti ve svalech? Příčinou mohou být bolestivé spoušťové body

Článek vypracoval/a: Mgr. Lenka Vojtovič

Nejčastějším zdrojem bolesti svalů je spoušťový bod (tzv. trigger point). Jedná se o reflexní svalovou kontrakci, která je způsobená akutním nebo chronickým svalovým přetížením, blokádou, úrazem, prochladnutím, stresovou situací, onemocněním vnitřního orgánu nebo zánětlivým procesem.

Bolest svalů - spoušťový bod

Reflexní svalová kontrakce nepostihuje celý sval nebo svalovou skupinu, ale jen konkrétní místo ve svalovém vláknu či určitý snopec svalových vláken. Nacházíme zde v různé míře zatuhlé body, které se vyznačují zvýšeným napětím a bolestivostí. Tyto body jsou v jednotlivých svalech už přesně zmapované a mají svojí typickou referenční zónu, do které přenáší bolest. Např. spoušťový bod na vnější straně lopatky může způsobit bolest až k loketnímu kloubu a malíčku na ruce. Bolestivý bod v záhlaví může vyzařovat do ucha, popřípadě horní časti hlavy.

Trigger pointy se mohou vyskytnout prakticky kdekoliv. Velmi typicky je nacházíme v oblasti šíjových a mezilopatkových svalů, hýžďových a lýtkových svalech a v oblasti bederní páteře. Mohou se ale také objevit v bránici a způsobit tak pichlavé bolesti při každém nádechu. Spoušťové body okolo kostrče pak mohou být příčinnou bolestivé menstruace.

Foto: Trigger Points of Pain: Wall Charts (Set of 2), Travell Simons, LWW; 1 edition (June 9, 1996)

Příčinou bolestivých bodů může být sedavý způsob života i profesionální sport

Naše držení těla, způsob, jakým se pohybujeme a vykonáváme běžné denní činnosti, to všechno má vliv na svalové napětí našeho pohybového aparátu. Samozřejmě platí, že lidé pracující dlouhodobě ve statické poloze (sezení v kanceláři, v autě) mají tendenci k redistribuci svalového napětí s následnou přestavbou svalových vláken (ze svalů zodpovědných za pohyb sa stávají svaly zodpovědné za držení těla a obráceně). Další skupinou jsou sportovci na všech úrovních výkonnosti (amatéři i profesionálové), kteří vykonávají asymetrickou nebo nepřiměřeně velkou zátěž bez odpovídající regenerace či kompenzace.

Masáž problém BOLESTI SVALŮ neodstraní natrvalo

Samotná masáž ve většině případů nestačí. Trvalým řešením obtíží je zjištění příčiny bolesti a její eliminace. Např. dlouhodobé bolesti v oblasti bederní páteře mohou mít příčinu v nestejné délce dolních končetin, případně v chybném držení těla. Dokud tedy neupravíme délku končetiny např. vložkou do boty, popřípadě se nenaučíme správné držení těla a nezměníme pohybové návyky, bolest a spoušťové body i navzdory masáži přetrvají.

Způsoby léčby a trvalého odstranění potíží

Fyzioterapeutických přístupů a metod zabývajících sa léčbou spoušťových bodů je několik - Vysokovýkonový laser, terapie suchou jehlou, kineziotaping, baňkování, postizometrická relaxace, dynamická neuromuskulární stabilizace. Obvyklý a pro fyzioterapeuta nejnáročnejší postup je najít pravou příčinu bolesti, tu odstranit a následně daný segment dostat do optimální stabilizované polohy.

Pro léčbu bolestí svalů pomocí fyzioterapeutických přístupů a metod zabývajících se léčbou spoušťových bodů (trigger pointů) se můžete objednat prostřednictvím elektronického formuláře, telefonicky nebo online přes .

 

0 awesome comments!